APPLE PRO VISION en Chat GPT nemen bijna alles over. Behalve dan de grote les, leren omgaan met angst ofterwijl leren voelen.

De techniek staat bijna voor alles zeker als volgend jaar de APPLE pro vision uitkomt. Deze blog maak ik weer eens ouderwets zonder Chat GPT omdat ik onder woorden wil brengen wat ik met mijn vak doe: leren voelen. Dat kan niet en ik denk nooit, door techniek vervangen worden.

Mijn les in voelen begon toen een vriendin de tarotkaart luiheid voor mij trok. Niet alleen ik was verbaasd die vriendin ook. Ik lui maar ik deed toch zoveel! Ik was altijd druk met mijn werk, kinderen, vrienden, sporten etc. Dus hoe kon ik dan lui zijn?

Het duurde jaren voordat ik het begreep. Wat ik herkende was dat altijd druk was maar er steeds minder voldoening uithaalde. Met als gevolg dat ik harder ging werken maar niet meer voldoening kreeg. Dat maakte me erg moe. Ik realiseerde me dat ik zo mijn best deed om mezelf veilig in mijn comfortzone te houden. Ik ontdekte dan mijn comfortzone een gedachtegang was die me blokkeerde. Het hield me weg bij mijn gevoel. Mijn energie kon niet meer vrij stromen met als gevolg dat ik doodmoe was. Het was tijd om de luiheid van in mijn comfortzone te blijven zitten te verruilen voor energie: voelen dus.

We doen het allemaal in meer of minder mate. Om niet te hoeven voelen gaan we te veel sporten, eten, gamen, shoppen en zelfs gaan drinken, roken, etc. We lezen overal dat kleine en grote verslavingen wel even voldoening geven tot de onrust weer toeslaat. De onrust zit in je lijf dat aangeeft te willen voelen. Super confronterend, irritant en niet snel maar wel te leren. Een vitaal en energiek leven willen we allemaal niet waar?

Het kan soms moeilijk zijn om uit je comfortzone te stappen en jezelf toe te staan om te voelen wat er echt in je omgaat. Maar het is een belangrijk onderdeel van zelfzorg en je welzijn om te ontspannen en bij jezelf te zijn. En oefening baart kunst. Er zijn verschillende manieren om bij jezelf in te checken. Wandelen, yoga, tuinieren, creatief bezig zijn etc. Ik pak vaak de laatste. En probeer zo ie zo elke dag, maar zeker als ik me niet fijn voel zo snel mogelijk, een momentje te pakken. Door even de tijd te nemen om mijn lijf te vullen met wat er speelt en zonder oordeel bij mijn gevoel te blijven. Dat doe ik door te gaan zitten, mijn hand op mijn hart te leggen en een paar minuten rustig te ademen. Mijn gedachten laat ik daarbij zonder oordeel voorbijkomen.

En dat is niet altijd fijn. Soms heb ik vervelende gedachten, ben ik boos, bang of verdrietig. Ik houd me altijd vast aan het idee dat die gevoelens altijd voorbijgaan. En door er tijd voor te maken en bij te blijven ervaar ik dat ik sneller herstel. En bovenal ben ik iedere keer simpelweg blij hoe veel energie en daadkracht er vrij kan komen op het moment dat ik mijn gevoel verwelkom en omarm. Als kunstenaar verbeeld ik mijn emoties vaak op het schilderdoek. Dat is een geweldige manier om te leren hoe je je lichaam en hoofd kunt toestaan om te voelen wat er echt in je omgaat. Het zichtbaar maken van mijn gevoel maakt me vrij en ontzettend blij. En als coach geeft het me een heel goed gevoel om er hulp mee te bieden.

Voel je dat deze manier je aanspreekt? En wil je ontdekken hoe jij jezelf kunt toestaan om te voelen en te groeien met simpele creatieve oefeningen? Neem dan contact met me op.