Van Tekst naar Beeld

Mooi en inspirerend dat was voor mij de samenwerking met schrijver Mariola Dirkzwager van Comhairle. Ik werd gevraagd een gedicht van haar te verbeelden. Met haar woorden van het gedicht ‘Heel even’ brengt ze haar herinneringen op papier. Wat een uitdaging vond ik dat temeer omdat het liefdevolle herinneringen uit haar prive leven zijn. Ik was blij verrast dat ze mijn verbeelding een prachtige vertaling vond! Uitgangspunt waren haar woorden:

‘Heel even’

Als ik door de haren van mijn ogen de wereld laat verdwijnen, je huid weer voelbaar maak. Je hand mijn arm omsluit alsof je naast me staat. Als de tijd zich vloeibaar langs me sleept en wegsterft door de gangen. Ik wegdraai en mijn oog je schaduw ziet en vangt, Als jouw stem klinkt door mijn lievelingslied. Ik liever niet alleen omdat jij daar dan zult zijn, je vingers door mijn handen. Heel even, door de haren van mijn ogen, voordat we samen slapen gaan.’

Ik maakte de vertaling als kunstenaar vanuit de personen die ze eraan herinnert met de titel: Herinner mijn kleuren naar een naar haar zeggen prachtig beeld met als titel ‘Herinner mijn kleur’. Ze kwam langs in mijn atelier. We hadden een mooi en ontroerend gesprek over haar en mijn werk. En de manier waarop het in deze samenwerking samenkomt. Het kunstwerk hangt inmiddels in de woonkamer.

Hoe ik te werk ging. Ik maakte een tekst vanuit degene over wie ze haar prozagedicht schreef. Mijn perspectief was naar haar zeggen alweer een gedicht:

Voor Mariola Gemaakt bij je woorden: “Heel even”

“Herinner mijn kleur”
Verdrink niet in mijn flarden maar kijk me aan en herinner je mijn kleuren. Verbindt je met mijn kleuren die symbool staan voor mijn glorie, mijn waardevolle momenten. Laat de kleuren je troosten en een glimlach geven want ze staan Symbool voor de Momenten die mijn leven kleurde. Mijn kleuren zijn flarden van mooie herinneringen. Niet meer verbonden en benaderbaar in het nu dwalen ze in je gedachten. Herinner mij aan mijn kleuren want alleen in de kleuren zie je de waarde van mijn leven. Weet dat ik berust in de kleuren die ik kon vinden in mijn leven. Het is mijn geest die rust, laat mijn kleuren beklijven: Herinner je je mijn kleur?

Mixed Media Artwork 80×80 cm 2022